mandag den 25. oktober 2010

Glutenfri pandekager med kokosolie

Super lækre pandekager, som smager helt som pandekager med gluten og mælk
ca 8-10 stk.

2 dl  glutenfri mel
1 tsk. salt
4 dl laktosefri mælk
2 æg
2 spsk. kokosolie
lidt sød og vanilje pulver kan tilsættes, hvis det er til dessert pandekager, men kan sagtens undværes.

Bland mel og salt.
Pisk mælken i lidt ad gangen til en jævn dej.
Rør æggene i og tilsæt til sidst fedtstoffet.

Bag pandekagerne på en varm stegepande.

Kartoffeltimbale

4-6 kogte kartofler i små tern
1 løg i små tern

2 fed presset hvidløg
2 dl soyafløde
2 æg
salt og peber
50-100 gr samsø ost i tern

Kartofler og løg fordeles i 8-9 muffinforme. Soyafløde, æg, salt og peber piskes sammen. Hvidløg og ost tilsættes og hældes over kartofler og løg. 

Bages 30 min ved 200 grader.

Bruges som tilbehør til steak, et stykke kød, kylling osv.

Tip: Kan tilsættes rosmarin eller paprika eller revet muskat for anderledes smag.

Glutenfri Nachos med Guacemole

1 pose tortilla chips fra urtekram lavet på majsmel
Ost drysses over helst den gule cheddar - her er brugt samsø ost - den er mere fedtfattig, men sej end den anden
Kommes i mikroovn i 1-2 min.

Guacemole 

1 moden avokado
1 spsk sød chili sauce
1-2 fed hvidløg
salt og peber
1 spsk citron saft

Det hele blendes. Hvis det ikke kan køre rundt i blender så kom lidt vand i.

Grovboller


Super lækre Grovboller
 
½ dl hørfrø
½ dl solsikkekerner
½ dl græskarkerner
½ dl havregryn - gerne glutenfrie
2 dl kogende vand - hældes over  - trækker 10 min.

50 gr. gær
1 dl håndvarmt vand
1½ tsk salt
1 æg
1 spsk olie
1 spsk honning
1 spsk husk gerne de hele loppefrøskaller.
400 gr glutenfrit mel.

Udrør gær i vand.
Tilsæt resten - rør de udblødte kerne og  mel i tilsidst
Form til boller - kom vand på hænderne hvis du synes dej er for klistret - NB det skal den være!!!
lad hæve 45 min
bag ved 200 grader i 25 min.

Tip. Lav dej om aftenen og form bollerne - stil dem køligt natten over - bag dem om morgenen.

søndag den 24. oktober 2010

mandelmuffins med spinat/gulerod

giver 9 stk 3/4 fyldte muffins i silikoneform

100 gr mandler - skal males helt fint til mel
50 gr rismel
1 tsk bagepulver
3 æg
2 groftrevne gulerødder
200 gr spinat
1 tsk salt
drys med græskarkerner
Riv gulerødder - hak spinat groft
Blend mandel og bland rismel i.
Tilsæt æg og bagepulver og salt
Dejen bliver meget tyk, form den med hænderne og kom den i muffin forme.
Bag ved 180 grader i 25 min.

mandelmuffins

Superlækre og dejlig bløde muffins.




giver 9 stk 3/4 fyldte muffins i silikoneform

100 gr mandler - skal males helt fint til mel
50 gr rismel
1 tsk bagepulver
2 æg
2 fintrevne pærer/æbler eller andet
2 modne bananer.
25 gr hakket chokolade mørk

Blend eller mos bananer og riv pærerne.
Blend mandel og bland rismel i.
Tilsæt æg og bagepulver og chokolade
Rør dejen glat.
Kom i forme - bag ved 180 grader i 25 min.

Tip til indkøb

Når vi handler ind til vores gluten, sukker og mælkefrikost, sker det tit i det lokale supermarked. Her er det bare sådan (ihvertfald hvor vi bor) at priserne er meget høje og så er det tit svært, at få alle de varer, som vi har brug for.

Hvis vi nu vender det om og ser positivt på det - så har det betydet, at vi undersøger, hvor vi kan købe de samme varer, og nogle gange får vi nogle rigtig gode overraskelser, ved at der oven i købet er rigtig mange penge at spare på det.

Fx. købte vi ind i Bazar Vest i Aarhus - her koster rismel, majsmel osv. 20-25 kr for 1,5 kg. Mens Urtekrams tilsvarende Fuldkornsrismel koster 28 kr. for 500 gr. Derudover kunne vi udover den store oplevelse, det var at være i Bazaren også få en lang række varer, som vi ikke har kunnet finde andre steder.  
Vi oplevede den samme store besparelse, da vi tog til Aalborg for at handle ind hos den kinesiske supermarked Mekong  i Nørregade. Her fik vi både rispandekager og risnudler til rimelige priser og igen rismel til 10 kr. for 500 gr. Og så er de bare de sødeste mennesker, vi blev fulgt rundt i butikken og vejledt i alt fra ris til sushi:) Lækkert med god service.