tirsdag den 15. februar 2011

Fuldkornsboller / flutes eller brød

Giver 2 brød eller 8 boller/flutes.

Rigtig lækre brød - smager helt som trekornsbrød... kan bruges til supper, pasta eller baremed smør på en eftermiddag.


30 gr hørfrø
3 spsk husk
½ dl kogende vand

Bland hørfrø, husk og vand i en skål. lad trække 5 - 10 min.

100 gr havregryn (uden gluten hvis du er allergisk overfor det) males i en foodprocessor
100 gr mandelmel (laves af mandler som smuldres til mel i foodprocessor)
100 gr almindeligt glutenfrit mel
85 gr kartoffelmel
70 gr boghvedemel
12½ gr gær eller 1½ tsk tørgær
1 spsk sukker eller honning
2 tsk salt
2 store æg
2 spsk hvidvins eddike / æbleeddike
1 1/4 dl lun laktosefri mælk eller rismælk

bland alle tørre dele i food processor
rør gær ud i mælken, som er lunet i microovnen eller gryder
kom æg, vin eddike og mælk i og rør rundt.
dejen bliver klistret - det skal den være - lad være med at komme mere mel i.
dejen formes til 8 boller og sættes på en bageplade eller 2 store brød
Hvis det klistrer for meget, så kom lidt vand på hænderne.
lad hæve op til 2 timer.
bag på 250 grader i 10-15 min. hvis det er boller og 20-25 min for brød - bank altid i bunden - hvis det lyder hult, så er det færdigt.

torsdag den 10. februar 2011

Peanutsauce

Lav Peanutsauce direkte i panden.


6 dl vand
4 spsk peanutbutter
3 spsk soya
1 fed hvidløg
2 tsk revet ingefær
1 spsk vineddike
2 tsk sukker eller honning
1 knivspids cayenne

Bland alle dele i panden og rør rundt.

Nudelret med Peanutsauce og birkespaneret kylling

Skær 300 gr kylling filet eller 1 bryst filet pr person i tern. vend dem i rigelig birkes.Steg dem i panden i olie til de er møre.
tag kødet af og gør klar til at stege grønsagerne.

Blandede grøntsager - brug enten en frossen blanding eller miks selv.
Jeg har brugt 1 gulerod,
1 løg
1 stykke broccoli,
1 håndfuld ærter,
1 håndfuld majs,
1 rød peber.
1 håndfuld peanuts
steges over hård varme kort tid.

Lav Peanutsauce direkte i panden.
6 dl vand
4 spsk peanutbutter
3 spsk soya
1 fed hvidløg
2 tsk revet ingefær
1 spsk vineddike
2 tsk sukker eller honning
1 knivspids cayenne

Bland alle dele i panden og rør rundt.



Kog 300 gr. nudler enten risnudler (glutenfri) eller fuldkornsnudler (obs der er dog gluten i de almindelige nudler og fuldkornsnudler - men risnudler er glutenfrié) Risnudler fåes ved asiatiske købmænd. 
Bland det op i retten.  

Bland det hele rundt

og server

torsdag den 3. februar 2011

Ristede løg

Så lækkert med hjemmelavede ristede løg. Til hotdogs, kartoffelmos eller lign.
2 løg i skiver
2 spsk glutenfrit mel
rapsolie
fint salt.

Skær løgene i tynde siver
vend skiverne i mel.
kom dem i en sigte og få det sidste løse mel af
Kom olie i en dyb pande - ca 1-1½ cm op af kanten
varm op og skru ned når du kommer løgene i.
Lad stege langsomt til de er gyldne
del portionen i flere dele
tag dem op og kom dem på køkkenrulle og dryppe af.
drys med salt.

Agurkesalat

Agurkesalat

1 agurk i skiver
2 spsk salt
Drys salt over skiverne. Lad dem stå 10 min.

Lage:
1 rødløg i skiver
2 dl vand
4 tsk hvidvins eddike
10 dråber sød el. 4 tsk sukker.

Bland lagen.
Tryk vandet ud af agurkerne.
Hæld dem op i lagen.
lad den stå og trække i køleskab i en time.

Glutenfrie pølsebrød

Pølsebrød 8 stk.

12½ gr gær
2 spsk olie
2 dl mælk (laktosefri, rismælk el. lign.)
1 1/4 dl hytteost eller hjemmelavet yoghurt
1 lille æg (eller ½ æg)
1/4 spsk flydende honning
1/4 spsk fibrex eller husk
½ tsk salt
1 dl majs mel og 4 dl glutenfri mel. (majs mel kan undlades)

Smuldr gær - lun mælk og hæld den over.
Rør hytteost/yoghurt, olie, æg og honning i
Tilsæt fibrex, salt, mel
Rør det til en klistret dej - den skal være klistret
Lad det hvile 45 min.

Form 8 aflange brød med en ske - elle med vand på hænderne, tryk dem flade

Lad hæve 20 min.

Pensel med æg og drys med sesam.

Bages midt i ovn 10-20 min ved 250 grader, alt efter hvor gyldne de skal være.


Glutenfri Hotdogs


Pølser kan købes fra Gøl og Steff Houlberg uden gluten og laktose - se listen her. På foto er det røde pølser. Ikke lige vores normale favorit. Normalt ville vi lave stegte pølser. men det skulle bare prøves. Og det var himmelsk.

Pølselage til røde pølser eller wiener.:
2 liter vand
lidt vineddike
boullion
og et løg i kvarte
Kog vandet op.
Kom pølserne i vandet og lad dem trække i 20-25 min.

Pølsebrød 8 stk.
12½ gr gær
2 spsk olie
2 dl mælk (laktosefri, rismælk el. lign.)
1 1/4 dl hytteost eller hjemmelavet yoghurt
1 lille æg (eller ½ æg)
1/4 spsk flydende honning
1/4 spsk fibrex eller husk
½ tsk salt
1 dl majs mel og 4 dl glutenfri mel. (majs mel kan undlades)

Smuldr gær - lun mælk og hæld den over.
Rør hytteost/yoghurt, olie, æg og honning i
Tilsæt fibrex, salt, mel
Rør det til en klistret dej - den skal være klistret
Lad det hvile 45 min.
Form 8 aflange brød med en ske - elle med vand på hænderne, tryk dem flade
Lad hæve 20 min.
Pensel med æg og drys med sesam.
Bages midt i ovn 10-20 min ved 250 grader, alt efter hvor gyldne de skal være.



Agurkesalat
1 agurk i skiver
2 spsk salt
 
Drys salt over skiverne. Lad dem stå 10 min.
 
Lage:
1 rødløg i skiver
2 dl vand
4 tsk hvidvins eddike
10 dråber sød el. 4 tsk sukker.
 
Bland lagen. 
Tryk vandet ud af agurkerne. 
Hæld dem op i lagen. 
lad den stå og trække i køleskab i en time. 
 


Hjemmelavede Ristede løg:
2 løg i skiver
2 spsk glutenfrit mel
rapsolie
fint salt.

Skær løgene i tynde siver
vend skiverne i mel.
kom dem i en sigte og få det sidste løse mel af
Kom olie i en dyb pande - ca 1-1½ cm op af kanten
varm op og skru ned når du kommer løgene i.
Lad stege langsomt til de er gyldne
del portionen i flere dele
tag dem op og kom dem på køkkenrulle og dryppe af.
drys med salt.