tirsdag den 19. juli 2011

HURRRAAAA Torben har nået 1 år uden anfald...

Det er simpelthen så fantastisk. Tænk sig, at tiden nærmer sig hvor der er gået 1 år siden Torben havde det "sidste" (det håber vi i hvertfald) anfald.

I ferien for 1 år siden lavede vi ny terrasse alt imens han løb på toilet op til 20 gange om dagen. Vi besluttede at ændre vores kost og siden er det kun gået fremad. Det tog noget tid inden vi fik det slået ned, men i gennem det sidste halve år har det faktisk kørt som før han fik diagnosen Colitis Ulcerosa. Undervejs har det bølget en smule, men hver gang har vi skruet op for supperne og så er han startet på en naturpille, der hedder Ipe roxo (som er bark fra et træ - indianerne har brugt det i hundrede år) og det ser ud til det virker og tager det sidste af symptomerne.

Vi lever stadig af den glutenfri mad i hverdagene og han får stadig laktosefri mælk - me når vi er i byen eller skal hygge os herhjemme, er vi begyndt at spise helt som alle andre igen. Og det er så dejligt igen at have en mand, der kan deltage i ting og som har fået sit gode humør tilbage.

God sommer til alle:)

Meltyper

Jeg har fået flere henvendelsermkring hvilken type mel jeg bruger, når jeg skriver glutenfri mel. Når jeg bager brød, pandekager eller andre ting, så bruger jeg alle mulige forskellige typer mel. Det kan være fra blandinger Finax, Schær og (det er ikke brødblandinger jeg mener men deres produkter består af blandede typer mel) men også de meltyper, som er naturligt uden gluten... som majsmel, rismel, boghvedemel, amaranthmel og kartoffelmel.

Jeg har selv været enormt træt af, at der altid i opskrifter stod en bestemt meltype som skulle bruges i forskellige brød, hvilket ofte har betyder, at jeg skulle have 5-10 slags forskellig mel hjemme. Hvilket især var irriterende, hvis så brødet var ligeså hårdt som en sten eller tørt, så det var umuligt at synke.

Derudover synes jeg, at det er enormt dejligt, at man kan lave gode forskellige brød udfra samme opskrift - bare ved at bytte meltypen ud. Hvis man fx skifter finax gul mel ud med den grønne grove eller boghvedemel, så er det en helt anden type brød man får... det eneste man så skal tænke på er at dejen ikke må blive for hård/tør... de forskllige mel typer suger lidt forskelligt, og derfor kan dejen blive hård med en type mel, så kom det i lidt af gangen... Som en rettesnor skal de fleste typer dej til brød være smattet for ikke at blive tørre - kom lidt vand på hænderne når du former brød, så bliver dte godt:)

Husk bagning skal være sjovt og smage godt... også selv om det er glutenfrit...  

søndag den 17. april 2011

Tærte med friske grønne asparges, spinat, mandler og parmesanost.

Dej

200 gr glutenfri mel - gerne en grov type.
1 æg
75 gr smør (man kan vælge en udgave uden laktose)
1 tsk salt
2-4 spsk vand

Kom mel i en skål.
Tilsæt salt
Skær smørret i mindre stykker og fordel det i melet.
saml dejen med ægget og vandet.

Stil dejen koldt i ½-1 time, så er den lettere at trykke ud i tærteformen.
Hvis den er for blød og hænger fast i hænderne kan du fordele den i formen og komme et stykke bagepapir over inden du trykker den ud i formen.

Forbag ved 200 grader i 10 min.

Fyld.
2 bundter asparges -skylles og bundes knækkes af. Kom dem i et fad og hæld kogende vand over og 1 tsk salt. lad trække 10 min.
2 håndfulde frisk spinat (ca ½ pose babyspinat). skylles i en sigte
100 gr. mandler hakkes groft og ristes på en pande.

3 æg
1 dl mælk laktosefri
1 pakke frisk mozarella  (5,95 i fakta)
Parmesan
salt
peber.
1 spsk glutenfri mel.

Pisk æg, mælk, mel og salt og peber sammen.
Kom spinat på den forbagte bund, fordel asparges og mandler ovenpå.
drys et lag parmesan over
fordel mozarella over det hele
Hæld det sammenpiskede fyld over

Bag ved 200 grader i 30 min.

Porretærte

Dej
200 gr glutenfri mel - gerne en grov type.
1 æg
75 gr smør (man kan vælge en udgave uden laktose)
1 tsk salt
2-4 spsk vand

Kom mel i en skål.
Tilsæt salt
Skær smørret i mindre stykker og fordel det i  melet.
saml dejen med ægget og vandet.

Stil dejen koldt i ½-1 time, så er den lettere at trykke ud i tærteformen.
Hvis den er for blød og hænger fast i hænderne kan du fordele den i formen og komme et stykke bagepapir over inden du trykker den ud i formen.
Forbag ved 200 grader i 10 min.

Fyld.
3 porrer skæres i ringe og koges i vand med salt i 10 min.
 1 pakke (70-100 gr) serrano skinke i skiver steges sprøde på en pande i lidt olie
3 æg
1 dl mælk laktosefri
1 pakke frisk mozarella (5,95 i fakta)
salt
peber.
1 spsk glutenfri mel.

Pisk æg, mælk, mel og salt og peber sammen.
Kom porrer og skinke på den forbagte bund
bræk osten i stykker og fordel det over tærten.
Hæld fyldet over

Bag ved 200 grader i 30 min.

tirsdag den 15. februar 2011

Fuldkornsboller / flutes eller brød

Giver 2 brød eller 8 boller/flutes.

Rigtig lækre brød - smager helt som trekornsbrød... kan bruges til supper, pasta eller baremed smør på en eftermiddag.


30 gr hørfrø
3 spsk husk
½ dl kogende vand

Bland hørfrø, husk og vand i en skål. lad trække 5 - 10 min.

100 gr havregryn (uden gluten hvis du er allergisk overfor det) males i en foodprocessor
100 gr mandelmel (laves af mandler som smuldres til mel i foodprocessor)
100 gr almindeligt glutenfrit mel
85 gr kartoffelmel
70 gr boghvedemel
12½ gr gær eller 1½ tsk tørgær
1 spsk sukker eller honning
2 tsk salt
2 store æg
2 spsk hvidvins eddike / æbleeddike
1 1/4 dl lun laktosefri mælk eller rismælk

bland alle tørre dele i food processor
rør gær ud i mælken, som er lunet i microovnen eller gryder
kom æg, vin eddike og mælk i og rør rundt.
dejen bliver klistret - det skal den være - lad være med at komme mere mel i.
dejen formes til 8 boller og sættes på en bageplade eller 2 store brød
Hvis det klistrer for meget, så kom lidt vand på hænderne.
lad hæve op til 2 timer.
bag på 250 grader i 10-15 min. hvis det er boller og 20-25 min for brød - bank altid i bunden - hvis det lyder hult, så er det færdigt.

torsdag den 10. februar 2011

Peanutsauce

Lav Peanutsauce direkte i panden.


6 dl vand
4 spsk peanutbutter
3 spsk soya
1 fed hvidløg
2 tsk revet ingefær
1 spsk vineddike
2 tsk sukker eller honning
1 knivspids cayenne

Bland alle dele i panden og rør rundt.

Nudelret med Peanutsauce og birkespaneret kylling

Skær 300 gr kylling filet eller 1 bryst filet pr person i tern. vend dem i rigelig birkes.Steg dem i panden i olie til de er møre.
tag kødet af og gør klar til at stege grønsagerne.

Blandede grøntsager - brug enten en frossen blanding eller miks selv.
Jeg har brugt 1 gulerod,
1 løg
1 stykke broccoli,
1 håndfuld ærter,
1 håndfuld majs,
1 rød peber.
1 håndfuld peanuts
steges over hård varme kort tid.

Lav Peanutsauce direkte i panden.
6 dl vand
4 spsk peanutbutter
3 spsk soya
1 fed hvidløg
2 tsk revet ingefær
1 spsk vineddike
2 tsk sukker eller honning
1 knivspids cayenne

Bland alle dele i panden og rør rundt.



Kog 300 gr. nudler enten risnudler (glutenfri) eller fuldkornsnudler (obs der er dog gluten i de almindelige nudler og fuldkornsnudler - men risnudler er glutenfrié) Risnudler fåes ved asiatiske købmænd. 
Bland det op i retten.  

Bland det hele rundt

og server