tirsdag den 21. december 2010

Tips til bagning fra Finax.dk

Råd til bedre glutenfri bagning:


Dosering:

Vær nøjagtig med doseringen. Det bedste er at gøre det en vane altid at veje melet. Det er ekstra vigtigt at du har præcis den rigtige mængde når du bruger større mængder mel, f. eks. når du bager brød, men også til kager og småkager er det vigtigt at dosere nøjagtigt.

Bemærk at de forskellige produkter ikke har samme vægt pr deciliter. Hvis du ikke har en køkkenvægt kan du hælde mel forsigtigt i et målebæger. Ryst ikke bægeret og vær omhyggelig med at skrabe det overflødige mel af med en kniv.

Håndtering af dejen

Gærdej til brød skal æltes kraftigt, gerne 5-10 minutter i foodprocessor eller med elpisker (med dejkroge), og dobbelt så længe hvis du ælter med hænderne. Brøddej af glutenfrie melmix er ofte meget mere klistret end almindelig brøddej, og derfor er det nemmest at hælde dejen i en form eller sætte den på bagepapiret med et par skeer.

Når du bager i brødforme eller f. eks. muffinsforme af papir kan du pensle lidt fedtstof i bunden, så slipper brødet lettere.

Dejen kan gøres fastere så den kan æltes i hånden ved at bruge lidt mere melmix – så bliver brødet ofte mere kompakt og tungt og får en tendens til at tørre hurtigere. Håndæltet brød kan være fint til en afveksling, både i udseende, smag og konsistens.

Tilsæt ikke al melmix på en gang, gem 0,5-1 dl til at drysse på bordet når brødet skal formes.

Sådan får du et saftigere brød


Det glutenfrie brød bliver mest saftigt hvis dejen er relativt klistret og hældes i en form. Dejen kan også sprøjtes ud til boller med en tylle eller en plasticpose med et afklippet hjørne.

Sådan får du brødet til at hæve ordentligt

Hæld 1-3 tsk sukker eller honning i dejen, så hæver dejen bedre.

Glutenfri gærdej hæver ikke på samme måde som almindelig dej. Prøv at lave dejen og forme det, som du skal bage - og lad det så hæve - men kun 1 gang.

Sådan får du en glat overflade på brødet

Pensl eller spray brødet med vand, stryg overfladen glat med en ske og drys brødet med birkes, sesamfrø eller boghvedeflager inden du lader brødet hæve. Hvis du ikke vil strø frø/flager på brødet kan du pensle eller spraye med vand i slutningen af bagetiden.

Bagemaskine.
Det kan være svært at bage i en almindelig bagemaskine, da dejen skal røres meget for at være luftig nok.
Man kan få speciele bagemaskiner til formålet. Prøv ellers at lave dejen og røre den og indstil så bagemaskinen til kun at skulle bage.

Sådan holder brødet sig bedst

Den bedste måde at opbevare glutenfrit brød på er at fryse det. Lad det færdigbagte brød køle af, skær det i skiver og læg dem i fryseposer. De frosne brødskiver kan du lægge direkte på brødristeren eller i mikroovnen eller gratinere med pålæg i ovnen.

1 kommentar:

  1. Hej

    Jeg er igang med at bage mit brød uden melmix. Jeg kan ikke få det til at hæve særlig meget, jeg bruger honning som i forslår til hævning. Brødet er måske 2 cm højt. Jeg bruger min bagemaskine, som har et glutenfrit program. Ellers bruger jeg kendte opskrifter.

    SvarSlet